پایش
یکشنبه 24 فروردین 1404
OPEN ACCESS

جستجو در مقالات منتشر شده


4 نتیجه برای ضریب جینی

حامد زندیان، حسام قیاسوند، رامین نسیمی دوست،
دوره 11، شماره 6 - ( 9-1391 )
چکیده

برابري در دسترسي به خدمات سلامت از جمله اهداف مهم هر نظام سلامت است. برابري در خدمات بهداشتي ـ درماني مفهومي چند بعدي است و نيل به آن از چالش‌هاي پيش روي سياستگذاران حوزه سلامت است. از جمله ابعاد مهم برابري در سلامت بحث برابري در توزيع منابع اين بخش است. پژوهش حاضر با هدف سنجش وضعيت توزيع منابع انساني و تخت بيمارستاني و نيز ارتباط آن با پيامدهاي سلامت شامل ميزان مرگ و مير مادران،کودکان زير يکسال و کودکان زير پنج سال انجام شده است. مطالعه حاضر از نوع گذشته‌نگرکاربردي بوده، و جامعه آن را کليه نيروي انساني بخش سلامت استان و نيز تخت‌هاي بيمارستاني تشکيل مي‌دهد. آمار و اطلاعات لازمه از مرکز آمار ايران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي کشور جمع‌آوري شده است. ميزان نابرابري با استفاده از رسم منحني لورنز و ضريب جيني به دست آمده است. مقادير ضريب جيني پزشکان عمومي در ابتداي دوره 0/54، و در انتهاي دوره 0/44، و براي پرستاران در ابتداي دوره 0/51، و در انتهاي دوره 0/4 بود. اين ميزان براي پزشکان متخصص 0/58 و در انتهاي دوره برابر با 0/52 و براي روانپزشکان به ترتيب برابر با 0/6 و 0/65 بود، و در نهايت در مورد داروسازان نيز اين مقادير به ترتيب معادل 0/62 و 0/65 بود. تخت بيمارستاني از ديگر منابع بخش سلامت استان است که ميزان ضريب جيني توزيع آن در ابتداي دوره 0/6 و در انتهاي دوره 0/59 بود. وضعيت توزيع منابع بهداشت و درمان در استان نامتوازن و نامتعادل بوده و طي دوره مورد مطالعه تغيير اندکي در جهت کاهش نابرابري توزيع منابع مشاهده شد. از طرف ديگر توزيع بيشتر منابع بخش سلامت استان با شاخص هاي ميزان مرگ و مير مادران،کودکان زير يکسال و زير پنج سال معنادار بوده است.


مهدی شهرکی، سیمین قادری،
دوره 19، شماره 2 - ( 1-1399 )
چکیده

مقدمه: اجرای عدالت و کاهش نابرابری در توزیع جغرافیایی پزشک و اتخاذ سیاست‌های مناسب از اهداف اصلی نظام‌های سلامت در دنیا است ازاین‌رو هدف این مطالعه، سنجش وضعیت و روند نابرابری توزیع پزشک و پزشک عمومی در استان سیستان و بلوچستان بود.
مواد و روش کار: در مطالعه توصیفی- مقطعی و کاربردی حاضر جامعه آماری کل پزشکان و پزشکان عمومی شهرستان‌های استان سیستان و بلوچستان طی سال‌های 96-1388 بودند و نمونه‌گیری انجام نشد. داده‌های موردنیاز از سالنامه‌های آماری مرکز آمار ایران استخراج و سنجش نابرابری پزشک و پزشک عمومی با استفاده از شاخص‌های جینی، رابین‌هود، هرفیندال هیرشمن و تایل در نرم‌افزارهای Stata 14 و Excel 2019 انجام شد.
یافته ها: بر اساس نتایج متوسط تعداد پزشک و پزشک عمومی به ازای هزار نفر در استان طی دوره 96-1388 به ترتیب برابر با 0/438 و 0/223 بود. همچنین متوسط شاخص‌های جینی، رابین‌هود، هرفیندال هیرشمن و تایل طی دوره برای پزشک به ترتیب برابر با 0/21، 0/19، 20/0، 0/24و برای پزشک عمومی به ترتیب برابر با 0/06، 0/10، 0/13 و 0/13 بود. این شاخص‌ها برای پزشک و پزشک عمومی طی دوره روند یکسانی داشتند که بیانگر صحت نتایج مطالعه است.
نتیجه گیری: بر اساس تمام شاخص‌ها، نابرابری در توزیع پزشک عمومی در استان کاهش‌یافته است ولی نابرابری در توزیع پزشک هنوز در سطح بالایی باقی است لذا پیشنهاد می‌شود علاوه بر حفظ پزشکان عمومی و سیاست افزایش آن‌ها با رشد جمعیت، جهت کاهش نابرابری در توزیع پزشک، منابع فیزیکی سلامت مانند بیمارستان‌های تخصصی، تخت و تجهیزات پزشکی در استان افزایش و در شهرستان‌ها به نحو مقتضی توزیع شود تا پزشکان انگیزه کافی برای فعالیت در شهرستان‌های استان را داشته باشند. همچنین مشوق‌های مالی، تعرفه‌ای و افزایش پذیرش دانشجو در رشته‌های تخصصی موردنیاز جهت خدمت طولانی‌مدت در استان مفید خواهد بود.

علی محمد مصدق راد، حامد دهنوی، علیرضا دررودی،
دوره 19، شماره 3 - ( 3-1399 )
چکیده

مقدمه: عدالت به‌عنوان یکی از اهداف نظام سلامت به معنای دسترسی مردم به خدمات سلامت و استفاده از آن بر اساس نیاز، پرداخت هزینه‌های سلامت بر اساس توان مالی و برخورداری از سطح سلامتی قابل قبول است. توزیع عادلانه تخت‌های بیمارستانی منجر به افزایش دسترسی به خدمات سلامت و ارتقای سلامتی مردم می‌شود. این پژوهش با هدف سنجش عدالت در توزیع جغرافیایی تخت‌های بیمارستانی استان زنجان انجام شده است.
مواد و روش کار: از داده‌های وزارت بهداشت و مرکز آمار ایران برای انجام این پژوهش مقطعی (توصیفی ـ تحلیلی) استفاده شد. در این پژوهش تمام بیمارستان‌ها و تخت‌های بیمارستانی استان زنجان در سال 1395 مورد توجه قرار گرفت. میزان عدالت در توزیع تخت‌های بیمارستانی استان زنجان با استفاده از ضریب جینی محاسبه شد. از نرم‌افزار اکسل برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.
یافته ها: جمعیت استان زنجان در سال 1395 برابر با  1,057,461 نفر بود. تعداد 12 بیمارستان با  1,538 تخت فعال در این سال در استان زنجان وجود داشت (تعداد 1/13 بیمارستان به ازای هر صد هزار نفر جمعیت و 1/45 تخت بیمارستانی به ازای هر هزار نفر جمعیت). بیشترین تعداد تخت بیمارستانی به ازای جمعیت مربوط به شهرستان‌های زنجان، ابهر و خرمدره بود. حدود 42 درصد بیمارستان‌ها و 72 درصد تخت‌های بیمارستانی استان زنجان در شهرستان زنجان قرار دارد. ضریب جینی توزیع تخت‌های بیمارستانی در شهرستان‌های استان زنجان برابر با 0/26 بود.
بحث و نتیجه گیری: توزیع تخت‌های بیمارستانی در استان زنجان با استفاده از شاخص جینی نسبتاً عادلانه است. تخصیص عادلانه منابع سلامت به ویژه در شهرهای کم برخوردار استان برای دستیابی به هدف عدالت در سلامت ضروری است.

علی محمد مصدق راد، حامد دهنوی، علیرضا دررودی،
دوره 23، شماره 2 - ( 1-1403 )
چکیده

مقدمه: عدالت در نظام سلامت عبارت است از "موجود بودن کالاها و خدمات سلامت و دسترسی مردم به آنها، استفاده از خدمات سلامت بر اساس نیاز، پرداخت هزینه‌های خدمات سلامت بر اساس توان مالی و برخورداری از سطح قابل قبول سلامتی". توزیع عادلانه تخت‌های بیمارستانی نقش بسزایی در دستیابی به هدف پوشش همگانی سلامت دارد و منجر به افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت و ارتقای سلامتی مردم می‌شود. این پژوهش با هدف سنجش عدالت در توزیع جغرافیایی تخت‌های بیمارستانی استان تهران انجام شد.
مواد و روش کار: برای انجام این پژوهش توصیفی و مقطعی از داده‌های وزارت بهداشت و مرکز آمار ایران استفاده شد. در این پژوهش تمام بیمارستان‌ها و تخت‌های بیمارستانی استان تهران مورد توجه قرار گرفت. میزان عدالت در توزیع تخت‌های بیمارستانی استان تهران با استفاده از منحنی لورنز و ضریب جینی در نرم‌افزار اکسل محاسبه شد.
یافته‌ها: جمعیت استان تهران برابر با ۱۳,۲۶۷,۶۳۷ نفر بود. تعداد ۱۵۸ بیمارستان با ۲۵,۸۶۶ تخت فعال در این سال در استان تهران وجود داشت (تعداد ۱/۲ بیمارستان به ازای هر صد هزار نفر جمعیت و ۱/۹ تخت بیمارستانی به ازای هر هزار نفر جمعیت). بیشترین تعداد تخت بیمارستانی به ازای جمعیت مربوط به شهرستان‌های تهران، ورامین و فیروزکوه بود. حدود ۹۰ درصد بیمارستان‌ها و ۹۵ درصد تخت‌های بیمارستانی استان تهران در شهرستان تهران بود. ضریب جینی توزیع تخت‌های بیمارستانی در شهرستان‌های استان تهران برابر با ۰/۲۹۹ بوده است.
نتیجه گیری: توزیع تخت‌های بیمارستانی در استان تهران با استفاده از شاخص جینی نسبتاً عادلانه است. تخصیص عادلانه منابع سلامت به ویژه در شهرهای کم برخوردار استان برای دستیابی به هدف عدالت در سلامت ضروری است.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق