ارزیابی میاندوره ای برنامه غنی سازی آرد با آهن در استان بوشهر - پایش
یکشنبه 4 آذر 1403
OPEN ACCESS
دوره 4، شماره 4 - ( پاییز 1384 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadighi J, Sheikholeslam R, Mohammad K, Pouraram H, Abdollahi Z, Samadpour S, et al . Mid-term evaluation: flour fortification with iron in Iran. Payesh 2005; 4 (4)
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-765-fa.html
ژیلا صدیقی ، ربابه شیخ الاسلام ، کاظم محمد ، حامد پورآرام ، زهرا عبدالهی ، کوروش صمدپور ، و همکاران.. ارزیابی میاندوره ای برنامه غنی سازی آرد با آهن در استان بوشهر. پایش. 1384; 4 (4)

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-765-fa.html


چکیده:   (6360 مشاهده)
کم خونی فقر آهن یکی از مشکلات تغذیه ای شایع در ایران است. در این راستا برنامه کشوری غنی سازی آرد با آهن در بهار 1380 در استان بوشهر به صورت آزمایشی (پایلوت) به اجرا گذاشته شد. ارزیابی میاندوره ای این برنامه در زمستان 1382 با دو هدف بررسی میزان تاثیر این برنامه بر میزان شیوع کم خونی (کمبود هموگلوبین، کمبود فریتین و کم خونی فقر آهن) و بررسی میزان پوشش این برنامه انجام شد. دو مطالعه در ارزیابی میاندوره ای طراحی شدند. مطالعه اول به صورت مطالعه مداخله ای شاهددار جهت بررسی اثر بخشی برنامه در استان بوشهر (گروه تحت مداخله) و در سه شهرستان از استان فارس (گروه شاهد) اجرا شد. جمعیت تحت مطالعه شامل زنان 49-15 سال بود. متغیرهای زمینه ای و مخدوش کننده توسط پرسشنامه جمع آوری و خونگیری جهت تعیین میزان هموگلوبین و فریتین انجام شد. مطالعه دوم به صورت مطالعه مقطعی جهت تعیین پوشش برنامه (میزان آهن نان خانوار و آهن آرد نانوایی ها) در استان بوشهر انجام شد. طبق نتایج، در استان بوشهر، پوشش آرد غنی شده با آهن 100 درصد و پوشش نان غنی شده مساوی 7/99 درصد برآورد شد. 863 زن (567 نفر در استان بوشهر و 296 نفر در استان فارس) از نظر اثربخشی برنامه تحت مطالعه قرار گرفتند. میزان شیوع کم خونی فقر آهن (کمبود هموگلوبین و کمبود فریتین) و میزان شیوع کمبود فریتین در زنان استان بوشهر به طور معنی دار نسبت به گروه شاهد کاهش یافته بود. میزان شیوع کمبود هموگلوبین و میانگین هموگلوبین از نظر آماری تغییر معنی دار نداشت.
با توجه به این که غنی سازی مواد غذایی قسمتی از یک استراتژی کلان بهداشتی جهت کنترل کم خونی در جامعه است، لذا بحث در خصوص تاثیر برنامه غنی سازی بر این شاخص ها نیازمند ارزیابی نهایی و تفسیر سیر تغییرات شاخص های کم خونی در این استان است.
واژه‌های کلیدی: کم خونی، فقر آهن، غنی سازی، نان، آرد، زنان
متن کامل [PDF 1 kb]   (766 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1384/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق