چکیده: (6541 مشاهده)
مناسبترين هدف براي خدمات بهداشتي و درماني، دسترسي يكسان افراد به خدمات مذكور است. از راههاي تجزيه و تحليل دسترسي افراد به خدمات و تسهيلات بهداشتي و درماني، بررسي هزينههاي بهداشتي و درماني خانوار است كه يكي از گروههاي هشتگانه اصلي در سبد هزينه خانوار است. بنابر اين در اين پژوهش الگوي مصرف خدمات بهداشتي و درماني در سبد مصرفي خانوارهاي استان كرمان طي سالهاي 81-1375 مورد مطالعه قرار گرفت.
در اين پژوهش كه از نوع توصيفي ـ تحليلي گذشتهنگر ميباشد، دادههاي اوليه از اسناد و مدارك مركز آمار ايران و بانك مركزي ايران استخراج گرديده و پس از پردازش با نرمافزار EXCEL، توسط نرمافزار SPSS مورد تحليل قرار گرفته است.
پژوهش نشان ميدهد كه هزينه كل بهداشت و درمان در مناطق شهري و روستايي استان كرمان طي سالهاي مورد بررسي، بدون در نظر گرفتن اثر قيمت، روند افزايشي داشته است. در مورد انواع خدمات بهداشتي و درماني مورد بررسي نيز در هر دو منطقه شهري و روستايي، هزينه دارو و مراجعه به پزشك عمومي در تمام هفت سال روند افزايشي، هزينه مراجعه به پزشك متخصص در مناطق روستايي روند كاهشي و هزينه ساير خدمات در بعضي سالها افزايش و در بعضي سالها كاهش يافته است.
بررسي هزينههاي بهداشتي و درماني در گروه هاي هزينهاي خانوار با درآمد پايين (گروه اول)، با درآمد متوسط (گروه دوم) و با درآمد بالا (گروه سوم) كه توسط آزمون t با 95 درصد اطمينان انجام گرفت حاكي از آن است كه در مناطق شهري، ميانگين هزينههاي بهداشتي و درماني تنها در دو گروه «اول و دوم» داراي اختلاف معنيدار بوده است. در صورتي كه در مناطق روستايي، در گروههاي «اول و دوم»، «اول و سوم» و «دوم و سوم» اين تفاوت معنيدار است.
به دليل اين كه سلامت فرد ساير فعاليتهاي وي را تحت تأثير قرار ميدهد، بنابر اين افزايش هزينه كل بهداشت و درمان خانوارها بدون در نظر گرفتن اثر قيمت، يك موضوع جدي است و سياستهاي بهداشتي و درماني بايستي در جهت تعديل آن باشد. از قبيل: توسعه گستردهتر پوشش بيمه و افزايش سهم دولت در ارايه خدمات سلامت، به گونهاي كه هزينه پرداختي توسط مصرف كننده كاهش يابد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1385/1/26