تهیه مدل باروری در استان مازندران با روش آنالیز مسیری (Path Analysis) - پایش
جمعه 31 فروردین 1403
OPEN ACCESS
دوره 5، شماره 3 - ( تابستان 1385 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soleimani A., Mahmoudi M., Rahimi A.. Modeling fertility in Mazandaran Province: using the "Path Analysis". Payesh 2006; 5 (3)
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-739-fa.html
اکرم سلیمانی ، محمود محمودی ، عباس رحیمی . تهیه مدل باروری در استان مازندران با روش آنالیز مسیری (Path Analysis). پایش. 1385; 5 (3)

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-739-fa.html


چکیده:   (5272 مشاهده)
این پژوهش مهم‌ترین عوامل مؤثر و مرتبط بر باروری را که مختص کشور ما و استان مازندران است بررسی می‌نماید و لذا می‌توان از آن در برنامه‌ریزی‌های صحیح باروری بهره جست. داده‌های این مطالعه از طرح «بررسی عوامل مؤثر بر آهنگ و بازدهی باروری در استان مازندران در سال 79 به وسیله پرسشنامه‌ای مشتمل بر سه بخش (مشخصات دموگرافیک، اطلاعات باروری و بخش تنظیم خانواده) جمع‌آوری شده است. نوع مطالعه توصیفی ـ تحلیلی است و نمونه گیری به روش دو مرحله‌ای تصادفی انجام شده و با در نظر گرفتن این که بیشتر از 15 درصد از خانوارها بیش از 6 فرزند دارند و نیز با احتساب 02/0=d نمونه‌ای به حجم 1343 نفر وارد مطالعه شدند. از آنجا که تمرکز مطالعه بر زنان 54-10 ساله ازدواج کرده همسر دار می‌باشد، پس از کسر نمونه‌های غیر مرتبط 1137 زن مورد بررسی قرار گرفتند. از بین عوامل مؤثر بر باروری، سن مادر، سواد مادر، تعداد سال‌های زناشویی، سن هنگام ازدواج مادر و سن اولین حاملگی انتخاب و به وسیله روش آنالیز مسیری اثر علتی (اثر مستقیم و غیر مستقیم) و اثرات غیر علتی محاسبه گردید. کلیه ضرایب اثر محاسبه شده از نظر آماری با صفر اختلاف معنی‌دار آماری داشته‌اند (01/0>P). نتیجه این که از بین متغیرهای مورد بررسی، به‌ترتیب تعداد سال‌های زناشویی و سن مادر دارای بیشترین ضریب اثر مستقیم مثبت (428/0 = r و 203/0 = r) و سواد مادر دارای قویترین اثر مستقیم منفی
(182/0 - = r) بر باروری بوده‌اند. از بین عواملی که بر باروری اثر غیر مستقیم داشته‌اند سن مادر با 427/0 = r علاوه بر اثر مستقیم، بیشترین اثر غیر مستقیم مثبت و سواد مادر با 153/0- = r قویترین اثر غیر مستقیم منفی را از طریق سایر متغیرهای مدل بر باروری اعمال می‌کنند. ضریب اثر مستقیم سواد مادر بر باروری 2/0- = r بوده و ضریب اثر علتی آن 335/0- = r محاسبه شده است که نسبت به سایر متغیرهای مدل قویترین اثر را بر کاهش باروری نشان می‌دهد و با نتایج مطالعات مشابه در خصوص عوامل مؤثر بر تمایل مادران به ادامه باروری همخوانی دارد. از آنجایی که کنترل باروری امری دشوار می‌باشد، با روش آنالیز مسیری می‌توان در صورتی که امکان کنترل همه متغیرها نباشد توجه بیشتر را بر روی متغیرهایی معطوف کرد که نسبت به سایر متغیرها بیشترین اثر را در باروری دارند و در این مطالعه سواد مادر و تعداد سال‌های زناشویی سهم بیشتری را در باروری و تغییرات آن به عهده داشته‌اند. با توجه به مقدار R2 در مرحله آخر (691/0)، مدل بدست آمده را می‌توان یک مدل نسبتاً خوب در پیش‌بینی و کنترل باروری به حساب آورد.
متن کامل [PDF 219 kb]   (2383 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1385/4/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق