طراحی ابزار اندازه‌گیری وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی در شهر تهران - پایش
جمعه 10 فروردین 1403
OPEN ACCESS
دوره 9، شماره 2 - ( بهار 1389 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 144-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholam Reza Garmaroudi, Ali Moradi. Socio-Economic status in Iran: a study of measurement index. Payesh 2010; 9 (2) :137-144
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-573-fa.html
غلامرضا گرمارودی ، علی مرادی . طراحی ابزار اندازه‌گیری وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی در شهر تهران. پایش. 1389; 9 (2) :137-144

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-573-fa.html


چکیده:   (7750 مشاهده)

وضعيت اقتصادی ـ اجتماعی افراد جامعه که نقش قابل ملاحظه‌ای در سلامت آنان دارد، خود متأثر از عوامل متعددی است. اين متغير در تمامي پژوهش‌های علوم پزشکی و بهداشتی، به مثابه يکی از متغيرهای زمينه‌ای، مورد اندازه‌گيری قرار می‌گيرد. تاکنون در کشور ابزاری که در اين خصوص محققان را ياری نمايد، ارائه نگرديده است. در پژوهش حاضر، سعی بر آن بود ابزار دقيقی که اعتبار آن در عمل، مورد سنجش و ارزيابی قرار گرفته است، طراحی گردد تا اندازه‌گيری اين متغير در پژوهش های علوم پزشکی و بهداشتی با دقت لازم صورت گيرد. مطالعه حاضر به صورت مقطعي انجام شد و جامعه هدف در آن همه خانوارهای ساکن در شهر تهران بودند. حجم نمونه مورد نياز برای جمع‌آوری داده ها 1000 خانوار تعيين گرديد. براي تعيين پايايي سؤالات در هر حيطه، ثبات داخلي پرسشنامه با استفاده از شاخص آلفاي كرونباخ مورد بررسي قرار گرفت. اعتبار محتواي سوالات پرسشنامه نيز با نظر کارشناسان مربوط بررسی و اصلاح گرديد. اعتبار ساختاري با استفاده از روش تحليل عاملي محاسبه شد.
نتايج نشان دادند كه متغيرهای تسهيلات و اوقات فراغت (71/0=α)، مشخصات سرپرست و همسر سرپرست خانوار (67/0=α)، مسکن (66/0=α) و هزينـه‌ها و درآمد (34/0=α) دارای بالاترين پايايي بودند. نمره‌های پايايي به دست آمده نشان دادند كه متغيرهای مربوط به تسهيلات و اوقات فراغت، نسبت به متغيرهای ديگر، همبستگی بيشتری با يکديگر داشتند. همبستگی متغيرهای تحصيلات سرپرست خانوار، تحصيلات همسر سرپرست خانوار، مساحت منزل مسکونی، قيمت زمين منزل مسکونی، داشتن خودرو شخصی و داشتن رايانه با نمره کل از ساير متغيرها بيشتر بوده است. از اين رو، با استفاده از مجموع متغيرهای فوق، شاخص خلاصه شده تعريف گرديد.
در اين مطالعه، با استفاده از روش تحليل پايايي، پرسشنامه‌اي استاندارد تهيه شد که هر دسته از سؤالات آن به طور جداگانه و همچنين بخش‌های مختلف آن، در مجموع، داراي ثبات داخلي مناسبي هستند.
.

متن کامل [PDF 231 kb]   (4859 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1389/1/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق