ارتباط شاخص‌های عملکرد با میزان انرژی مصرفی در بیمارستان‌های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال‌های 1387 تا 1389 - پایش
دوره 13، شماره 3 - ( خرداد ـ تیر 1393 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 283-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (5490 مشاهده)
نزديک به 10 درصد از سبد هزينه جاري بيمارستان‌ها، صرف خريد حامل‌هاي انرژي مي‌شود. تعيين ميزان انرژي مصرفي بر اساس تخت بيمارستاني، مي‌تواند به عنوان يک معيار در محاسبه هزينه مصرف انرژي در بيمارستان‌ها محسوب گردد. همچنين هزينه واقعي تخت روز و تعيين سهم انرژي در بودجه بيمارستان‌ها و شناسايي بيمارستان‌هايي که مصرف انرژيي بالايي دارند، بسيار مؤثر و مفيد است.
مطالعه حاضر، از نوع کاربردي و به صورت مقطعي در يك دوره سه ساله (1389-1387) انجام شد. جامعه پژوهش، شامل 6 بيمارستان دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي ـ درماني تهران (بيمارستان‌هاي امام خميني (ره)، وليعصر (عج)، دكتر شريعتي، بهارلو، مركز طبي کودکان و فارابي) بود. براي انجام اين مطالعه به دو دسته اطلاعات نياز بود: اطلاعات مربوط به مصرف انرژي که با مراجعه مستقيم به بيمارستان‌ها و دريافت قبوض آب، برق و گاز به دست آمده و اطلاعات مربوط به شاخص‌هاي تخت که از مركز فناوري و اطلاعات دانشگاه علوم پزشكي تهران گرد آوري شد. تحليل داده‌ها نيز با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
در طول مدت سه سال، ميانگين مصرف آب 99/2 و برق 38/13 تا 30/22 برابر مصرف استاندارد جهاني و ميانگين مصرف گاز به ازاي هر تخت روز، 5/19 متر مکعب بوده است. بين متغيرهاي مربوط به تخت با مصرف برق، آب و گاز، همبستگي معني دار مثبت وجود داشت. استفاده از سامانه‌‌هاي مديريت مصرف انرژي جهت صرفه جويي در مصرف انرژي در ساختمان ضروري به نظر مي‌رسد. با تشکيل کميته مصرف انرژي و برقراري سمتي در مراکز سلامت، تحت عنوان ناظر ويژه انرژي، برنامه ريزي هدفمند در جهت بهينه سازي و آموزش و فرهنگ سازي مصرف انرژي در بين پرسنل و مديران بيمارستان و ترويج راهکارهاي خلاقانه، مي‌توان به بهينه سازي مصرف انرژي و كاهش هزينه‌هاي جاري بيمارستان دست يافت.
متن کامل [PDF 1479 kb]   (2058 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1392/6/6 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1393/1/25 | انتشار: 1393/2/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.