اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای پیشگیرانه بیماری کووید 19 در جوانان تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهرکرد - پایش
دوره 22، شماره 3 - ( خرداد ـ تیر 1402 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 322-313 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SKUMS.REC.1395.3102


XML English Abstract Print


1- گروه پرستاری داخلی جراحی، مرکز تحقیقات پرستاری و مامائی جامعه‌نگر، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- مرکز بهداشت شهرستان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- گروه بهداشت عمومی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده:   (791 مشاهده)
مقدمه: بیماری کووید ۱۹ شدیداً مسری است که با سرایت به جوانان علیرغم فقدان احتمالی عواقب وخیم در آنان، ممکن است احتمال انتقال بیماری به دیگران به عنوان ناقل سالم را افزایش دهد. بنابراین ارتقای آگاهی جوانان در زمینه رفتارهای پیشگیرانه و رعایت نکات بهداشتی بسیار حائز اهمیت است. لذا مطالعه حاضر با هدف اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای پیشگیرانه بیماری کووید ۱۹ در جوانان انجام شد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بوده که در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ و با شرکت۱۰۰  نفر از جوانان ۳۵-۲۵ ساله تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهرکرد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام شد. نمونه ها بطور تصادفی در دو گروه آزمون (۵۰ نفر) و کنترل (۵۰ نفر) قرار گرفتند. برای گروه مداخله جلسات آموزشی مجازی، بر اساس سازه­ های مدل اعتقاد بهداشتی طی یک ماه و در قالب۶جلسه برگزار شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه مبتنی بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و پرسشنامه رفتارهای پیشگیرانه بود که قبل و  بعد از مداخله در هردو گروه جمع آوری خواهد شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار  SPSS  نسخه ۱۸  انجام گرفت.
یافته­ ها: اکثر مشارکت کنندگان زن  و میانگین سنی آنها ۳۱/۹۵ سال بود. نتایج مطالعه نشان داد که ابعاد مدل اعتقاد بهداشتی در دو گروه در قبل از مداخله تفاوت معنی­داری نداشت. این تفاوت در سنجش یکماه پس از مداخله، معنی­دار بود. تنها در مورد سازه موانع درک شده، (با وجود کاهش میانگین نمره) این میزان معنی­دار نبود.
نتیجه­ گیری: اجرای برنامه‌ی مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی موجب ارتقا سطح آگاهی و به تبع آن ایجاد نگرش­های مطلوب و  انجام رفتارهای پیشگیرانه در زمینه بیماری کووید ۱۹ در جوانان ­شد. به همین منظور طراحی و اجرای مداخلات مبتنی بر این مدل برای تغییر رفتار در جوانان پیشنهاد می­گردد.
متن کامل [PDF 1154 kb]   (589 دریافت)    
نوع مطالعه: مطالعه نیمه تجربی | موضوع مقاله: سلامت همگانی
دریافت: 1401/10/24 | پذیرش: 1402/2/4 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/2/31 | انتشار: 1402/3/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.