بررسی تأثیر شبکه‌های خانوادگی و دوستی بر تعداد ایده‌آلِ فرزندان زنان روستایی - پایش
دوره 19، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1399 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 196-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SUMS.REC.1394.51


XML English Abstract Print


1- بخش جامعه‌شناسی و برنامه‌ریزی اجتماعی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (3097 مشاهده)
مقدمه: باروری زنان در ایران در دهه­ های اخیر تغییرات قابل توجهی را تجربه نموده است. باروری ایده ­ال یکی از مهمترین پیش بینی کننده­ های باروری آینده در نظر گرفته می­شود. باروری ایده ­آل از آن دسته رفتارهایی است که از محیط اجتماعی و نگرش دیگران مهم نیز تأثیر خواهد پذیرفت. از این­رو در مطالعه حاضر تلاش شده است که رابطه نگرش دیگران مهم شبکه اجتماعی زنان و باروری ایده­ آل آنها بررسی شود.
مواد و روش کار: از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده­ ها استفاده شده است. برای این منظور تعداد 1247 زن متأهل 49-15 ساله مناطق روستایی استان فارس در سال 1394 با استفاده از روش نمونه گیری خوشه­ ای پیمایش شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که  باروری ایده ­آل زنان مورد مطالعه حدود  5/2 فرزند است. از بین ویژگی­ های جمعیتی و اقتصادی- اجتماعی، تحصیلات و مذهب اثر معنادار بر باروری ایده ­آل زنان روستایی دارند. همچنین یافته­ ها نشان داد که به ترتیب نگرش همسر، مادر و دوستان بیشترین اثر معنادار و مثبتی بر باروری ایده­ آل زنان روستایی داشته ­اند.
نتیجه گیری: بخش بسیار مهمی از نگرش زنان در خصوص باروری در محیط اجتماعی و خانوادگی آنها شکل می­گیرد و صرف مشخصات فردی زنان دیگر به تنهایی نمی­تواند مهمترین تعیین کننده باشند. امروزه باروری از رفتاری فردی-زیستی به رفتاری اجتماعی نزدیک شده است. زنان ایرانی در شبکه­ های خانوادگی و دوستی، نگرش باروری خود را تعدیل و حتی شکل خواهند داد.
متن کامل [PDF 614 kb]   (769 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
دریافت: 1398/11/23 | پذیرش: 1398/12/21 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/1/26 | انتشار: 1399/2/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.