1- شبکه بهداشت و درمان اسدآباد، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- مرکز تحقیقات سلامت مبتنی بر مشارکت جامعه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (3718 مشاهده)
مقدمه: بسیاری از مطالعات در سالهای اخیر نشان داده اند که حمایت شبکه ای و وضعیت کیفیت زندگی مرتبط با سلامت ارتباط زیادی با یکدیگر دارند. این پژوهش، ارتباط شبکه های اجتماعی و وضعیت کیفیت زندگی مرتبط با سلامت را در بزرگسالان تهران (افراد بالای 25 سل ساکن تهران) مورد بررسی قرار می دهد.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر به صورت مقطعی و (توصیفی-تحلیلی) در سال 1395 در شهر تهران انجام شد. جهت تعیین میزان مشارکت افراد در شبکه های اجتماعی پرسشنامه شاخص شبکه های اجتماعی (SNI) به کار گرفته شد. جهت تعیین سطح کیفیت زندگی مرتبط با سلامت افراد از فرم کوتاه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (SF-36) استفاده شد. در بخش آنالیز تحلیلی برای تعیین ارتباط متغیرهای شبکه اجتماعی و وضعیت کیفیت زندگی مرتبط با سلامت از تحلیل چند سطحی (Multi Level Analysis) استفاده شد.
یافته ها: در مجموع 1900 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. 979 نفر آنها مرد و 921 نفر زن بودند. نتایج به ترتیب 336 ، 945 و 619 نفر از آنها دارای مشارکت قوی، متوسط و ضعیف در شبکه های اجتماعی بودند. آزمونهای آماری نشان دادند که ارتباط کیفیت زندگی مرتبط با سلامت با میزان مشارکت در شبکه های اجتماعی معنی دار بوده است. همچنین ارتباط متغیرهای وضعیت تاهل، رفت و آمد با بستگان و دوستان، عضویت در هیئت های مذهبی، شبکه ها اجتماعی اینترنتی، سن، جنس و بعد خانوار با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت از نظر آماری معنی دار بود.
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد، مشارکت در شبکه های اجتماعی موجب افزایش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت می شود. افزایش ارتباطات در بین بستگان و دوستان موجب افزایش کیفیت زندگی می گردد که می تواند تاثیر حمایت های عاطفی و روانی باشد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1396/11/29 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/12/9 | انتشار: 1396/12/24