Ali Montazeri, Mahmoud Tavousi, Sepideh Omidvari, Ali Asghar Hedayati, Tahereh Rostami, Akram Hashemi. Globalization and mental health: a systematic review of the literature. Payesh 2014; 13 (2) :235-250
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-318-fa.html
چکیده: (5108 مشاهده)
با توجه به اهميت موضوع جهاني شدن و سلامت، به خصوص سلامت روان، اين مطالعه مروري با هدف بررسي متون پژوهشي در جهان و ايران پيرامون جهاني شدن و سلامت روان از آغاز تا پايان سال 2012 ميلادي طراحي و اجرا گرديد.
در اين مرور نظاممند متون پژوهشي با كليد واژه «جهاني شدن» در عنوان مقالات و شش کليد واژه مربوط به سلامت روان در عنوان و چكيده مقالات چاپ شده در پايگاههاي علمي معتبر ملي و بينالمللي مورد جستجو قرار گرفت. كليه مقالات فارسي و انگليسي معتبر و مرتبط پيرامون جهاني شدن و سلامت روان جمعآوري گرديد (244 مقاله). طي چند مرحله بررسي خلاصه و متن اصلي مقالات و حذف موارد تکراري و غير مربوط در نهايت، 22 مقاله براي بررسي جامع و استخراج دادهها انتخاب شدند. اطلاعات به دست آمده، با تلخيص مطالب در قالب جداول و نمودارها دسته بندي شده و مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
نتايج اين بررسي مروري نشان داد پديده جهاني شدن به انحاء گوناگون و گاه سوار بر موج سرمايهداري و استعمار، سلامت روان انسانها را متأثر نموده و بر اساس اسناد موجود، اين تأثيرات غالباً منفي بوده است. نتيجه اين تأثيرات منفي به صورت مستقيم و غير مستقيم، در شيوع مصاديقي از اختلال در سلامتروان همچون افسردگي، اضطراب، سردرگمي در هويت افراد، خودكشي و غيره مؤثر بوده است. يافتههاي اين بررسي نشان داد جهاني شدن با طي روند طبيعي، حاکميت خود را بر جوامع تحميل كرده و به ناچار، نظامهاي سياسي را متأثر نموده است. جهانيشدن به عنوان يک امر در بستر تاريخي شکل گرفته است و في نفسه نه خوب است و نه بد. عنصر عقلانيت و تفکر در سلامت اقتضا ميکند تا با آينده نگاري و انديشيدن تمهيدات لازم با بهرهگيري از آثار مثبت جهاني شدن در ارتقاي سلامت روان جامعه كوشيد و از تبعات مخرب آن برحذر مانده و يا نگرانيها را به حداقل رساند؛ كه اين مهم، خود مطالعات مجزايي را ميطلبد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1392/9/16 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1392/11/29 | انتشار: 1392/12/24