1- جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده: (4332 مشاهده)
مقدمه: بخش عظیمی از خدمات درمانی در منزل توسط سالمندان دریافت میشوند؛ لذا چگونگی سازماندهی ارائه خدمات درمانی در منزل و شناسایی خدمات مورد نیاز به منظور مدیریت و کنترل منابع، دارای اهمیت ویژهای است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تحلیل چگونگی توزیع خدمات درمان در منزل طراحی و اجرا شد
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی)، جامعه پژوهش شامل سالمندان دریافت کننده خدمات درمانی در منزل از مرکز "دم" در 6 ماهه اول سال 1396 بودند. حجم نمونه براساس مشخص بودن حجم جامعه پژوهش (1000n=) با استفاده از فرمول کوکران 278 نفر تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه، کاربرگ نظاممندِ خودساخته توسط پژوهشگر بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS.19 انجام شد.
یافته ها: شرکت کنندگان در مطالعه حاضر با میانگین سنی 81±2/5، 59/4 % زن و 65/2 % متاهل بودند. از نظر تحصیلات افراد غیردانشگاهی با 0/65% بیشترین فراوانی را داشتند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین خدمت مورد نیاز سالمندان به ترتیب خدمت پرستاری(4/55%) و خدمات تصویربرداری(1/0%) بود. خدمات پزشکی فقط با سن و وضعیت تاهل و خدمات غیرپزشکی (فیزیوتراپی، پرستاری، آزمایشگاه) با جنسیت، سن، وضعیت تاهل و تحصیلات ارتباط آماری معنادار داشت (0/5p≤).
بحث و نتیجه گیری: این سؤال که چه خدمات درمانی می تواند برای سالمندان در منزل ارائه شود یک چالش مهم برای سیاستگذاران است. نتایج ما نشان داد که سالمندان اغلب خدمات درمانی را دریافت می کنند. همچنین در استفاده از خدمات درمانی در منزل سن، جنسیت و سایر عوامل دموگرافیکی تاثیرگذار می باشند. مطالعات بیشتر میتواند عوامل مؤثر در استفاده از خدمات درمانی در منزل را توضیح دهد. علاوهبراین لازم است متولیان امر سلامت با درک رشد جمعیت سالمندان در کشور و نیازمندیهای آنان در سالهای آتی، برنامه ریزی و اقدامات مقتضی شرایط مذکور را فراهم نمایند.
نوع مطالعه:
توصیفی |
دریافت: 1398/2/4 | پذیرش: 1398/9/24 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1398/10/10 | انتشار: 1398/10/28